Torticollis

Torticollis 

Torticollis is een scheefstand van het hoofd. Letterlijk vertaald betekent torticollis draaiing van de nek. Torticollis komt vooral voor bij baby’s die net geboren zijn en is een vrij zeldzame aandoening.

Hoe ontstaat torticollis?

Torticollis heeft vaak te maken met een kanteling en/of verschuiving van de eerste nekwervel (atlas) ten opzichte van de tweede nekwervel. De  baby kan daarom het hoofdje moeilijk rechtop houden en het hoofdje hangt daardoor letterlijk naar één kant.

Een mogelijke oorzaak is de geboorte zelf waarbij vaak ruw aan het hoofdje van de baby wordt getrokken en gedraaid. Ook de geboorte met behulp van de vacuümpomp en keizersnede kan traumatisch zijn. Veel baby’s hebben dan last wanneer hun truitje of T-shirts wordt uitgetrokken, huilen vaak en slapen onrustig en onderbroken.

Niet-aangeboren vormen kunnen het gevolg zijn van ontstekingen in het hoofd-halsgebied, neurologische oorzaken hebben of ongevallen.

Symptomen torticollis

De baby houdt het hoofd gekanteld en heeft moeite deze recht te houden. Bij deze toestand is de spier, die van het borstbeen naar een plaats achter het oor loopt, verkort en verdikt. Over het algemeen wordt er direct na de geboorte nog niets gezien. De afwijking uit zich meestal binnen enkele weken na de geboorte. Een verdikking onderin de halsspier is het eerste symptoom van torticollis.

Torticollis klachten

De meest voorkomende klachten bij torticollis zijn:

  • Moeilijk beweegbare nek
  • Scheve stand van het hoofd
  • Verdikte spieren in de nek
  • Ongelijke schouderhoogte
  • Hoofdpijn

Bovenstaande klachten kunnen worden voorkomen door tijdige ontdekking en behandeling van torticollis.

Behandeling torticollis met de Atlas Zone Therapie

Het gebied rond de hoogste nekwervel, ook wel de atlas genoemd, kan een essentiële rol spelen bij torticollis. De Atlas Zone behandeling is een veilige methode. Tijdens de behandeling wordt de atlas niet gemanipuleerd of gekraakt.

Met behulp van een geavanceerd apparaat, ontwikkeld in Zwitserland, worden de spieren die net onder de schedel liggen behandeld.

Door deze behandeling ‘putten’ de spieren onder de schedel uit, zodat ze loskomen. Zo krijgt de atlas de vrijheid om weer op de juiste plek te komen. Hierdoor verdwijnt de spanning in banden, spieren en weefsels. Er vindt een zogenaamde reset plaats, die vaak letterlijk voelt als een bevrijding.

Meestal is er maar één behandeling nodig om de atlas weer goed te positioneren. Het lichaam krijgt na een Atlas Zone behandeling de gelegenheid zich weer te herstellen. Hierdoor verminderen of verdwijnen lichamelijke klachten.

Met de Atlas Zone behandeling worden voornamelijk de verschillende korte spiergroepen behandeld die direct onder de schedel liggen, het gebied rondom de atlas. Deze spiergroepen houden het hoofd en de atlas in positie, welke dus vaak een scheve positie blijkt te zijn. De Atlas Zone behandeling kan worden uitgevoerd bij kinderen vanaf 6 maanden. Tijdens de behandeling kan het kind bij een ouder op schoot zitten. Er wordt alleen behandeld als het kind het toelaat.

Resultaten torticollis na de Atlas Zone behandeling

Video afspelen
Video afspelen

Reviews behandeling torticollis

Wim heeft ons dochtertje zeer goed geholpen aan haar voorkeurshouding en torticollis. Met een soort van massage apparaat zorgde hij dat de dieper liggende spieren veel meer gingen ontspannen en met geweldig resultaat. Ze kan haar hoofd nu al veel beter bewegen. Aanrader!

Miranda Evers Avatar
Miranda Evers
04/06/20

Bekijk meer reviews van cliënten over de Atlas Zone Therapie.