Rugpijn

Naar schatting heeft 80 à 90% van de mensen op enig moment in het leven last van de rug.

De meest voorkomende oorzaken van rugpijn zijn:

  • Spit
  • Hernia
  • Scoliose

Spit

Pijn die zonder aanleiding in de onderrug schiet wordt ook wel spit genoemd. Dit is een van de bekendste vormen van acute rugklachten. Spit kan ook ontstaan na lange tijd in een (ongemakkelijke) houding te hebben gestaan of gezeten.

Hernia

Indien een uitstulping van een tussenwervelschijf een zenuw beknelt die naar de arm of het been loopt dan spreken we van een hernia.
Een hernia komt het meest laag in de rug voor en minder vaak in de nek.

Scoliose

Scoliose betekent letterlijk dat iets krom is, in dit geval gaat het om een verkromming van de rug. Van achter bekeken zijn krommingen te zien in zijwaartse richting. Het kan zijn dat de rug in één bocht krom gegroeid is (in een C-vorm) of in twee bochten (S-vorm).

Veel mensen hebben een kleine kromming in de rug. Om de diagnose scoliose te krijgen moet de hoek tussen verschillende wervels van de wervelkolom meer dan 10 graden zijn. Ongeveer vier op de 100 mensen krijgt deze diagnose.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen structurele scoliose en functionele scoliose. Structurele scoliose is vanaf jonge leeftijd aanwezig wat een gevolg kan zijn van een aangeboren afwijking. Functionele scoliose ontstaat in de loop van de tijd door en gaat vaak gepaard met een beenlengteverschil.

Hoe ontstaat rugpijn?

Veel rugklachten komen door verouderingsverschijnselen, ook wel slijtage genoemd. Rugklachten ontstaan vaak door een lange tijd in een ongemakkelijke houding staan of zitten. Dit zie je bijvoorbeeld bij motorrijders. Ook komen rugklachten vaak voor door overbelasting.

De oorzaak van een hernia wordt gezocht in de tussenwervelschijf. Deze schijf is samengesteld uit een elastische ring met een zachte binnenkant.
Er ontstaat druk op de elastische ring zodra je een verticale houding aanneemt. Door slijtage kan deze verslappen, waardoor de zachte binnenkant gaat uitpuilen en op een zenuw kan drukken.

Rugpijn symptomen

Lage en hoge rugpijn kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Zeurende of hevige pijn
  • Lastig bewegen
  • Specifieke houdingen en bewegingen geven meer pijn
  • Stijve rug
  • Pijn kan doorstralen naar één of beide benen
  • Pijn tussen je schouderbladen
  • Dof of kloppend gevoel
  • Hoofdpijn
  • Moeite met ademhalen

Klachten rugpijn

Klachten spit

De klachten kunnen erg heftig zijn, maar zijn meestal na een periode van 1 tot 2 weken weer voorbij. Pijnstilling kan de symptomen verzachten, maar een oorzakelijke behandeling is er nog niet.
Als een aantal weken later de pijn nog niet over is kan deze chronisch worden.
In enkele gevallen wordt de acute rugpijn opgevolgd door pijnuitstraling naar één van de benen, er kan dan sprake zijn van een hernia.

Klachten hernia

De klachten die het meest voorkomen zijn lage rugpijn die uitstraalt naar een been en nekpijn uitstralend naar een arm. De pijn ontstaat in een korte periode, vaak zonder duidelijke aanleiding, soms ineens, bijvoorbeeld bij tillen van zware dingen.

De uitstralende pijn is over het algemeen erger dan de rugpijn zelf. Vaak komt een doof gevoel of tintelingen voor in een deel van het been of in de voet.
De pijn neemt toe bij persen en hoesten. Vaak wordt de pijn verlicht door te gaan liggen.

Behandeling rugpijn met de Atlas Zone Therapie

Het gebied rond de hoogste nekwervel, ook wel de atlas genoemd, kan een essentiële rol spelen bij rugpijn. De Atlas Zone behandeling is een veilige methode. Tijdens de behandeling wordt de atlas niet gemanipuleerd of gekraakt.

Met behulp van een geavanceerd apparaat, ontwikkeld in Zwitserland, worden de spieren die net onder de schedel liggen behandeld.

Door deze behandeling ‘putten’ de spieren onder de schedel uit, zodat ze loskomen. Zo krijgt de atlas de vrijheid om weer op de juiste plek te komen. Hierdoor verdwijnt de spanning in banden, spieren en weefsels. Er vindt een zogenaamde reset plaats, die vaak letterlijk voelt als een bevrijding.

Meestal is er maar één behandeling nodig om de atlas weer goed te positioneren. Het lichaam krijgt na een Atlas Zone behandeling de gelegenheid zich weer te herstellen. Hierdoor verminderen of verdwijnen lichamelijke klachten zoals rugpijn.

Een scheefstand van de atlas werkt vaak als een domino-effect op de rest van de wervelkolom, waardoor de hele wervelkolom wordt belast. Dit kan rugpijn veroorzaken en een bekkenscheefstand. Behandeling van alleen de lage rugpijn lost niet vaak de klachten op. Als met behulp van de Atlas Zone methode het gebied rond de atlas wordt behandeld, is één van de eerste oorzaken van rugpijn weggenomen. Ook vindt er door deze behandeling een verandering in de houding en positie van het lichaam plaats.

Resultaten rugpijn na de Atlas Zone behandelinghonderd

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen

Reviews behandeling rugpijn

Hi, I went to see Wim in November 2020, he has put back the Atlas in his position using Swiss technics during the first appointment. I was very impressed how fast (the process takes about 1 hour) he can correct asymmetry in the body. After few weeks, The second meeting was focused on putting back broken tail bone (specific to my case). I'm very grateful to Wim. He has a deep expertise, is very kind and can understand fast the body. Last time, I went with my friend and she was also cured.

Benoit Massart Avatar
Benoit Massart
19/11/2020

hallo, ik ben cora witter en ben 23 september j.l bij wim van den berg ik de praktijk geweest voor een behandeling van de atlas.
na zo ongeveer 30 jaar pijn in mijn gehele lichaam en vele behandelingen verder met diagnose firbromialgie, nu eindelijk verlost van mijn pijn klachten .
ik sta weer met beide benen letterlijk stevig op de grond kan weer met gemak de trap op en af zelfs met een volle wasmand. de pijn in nek en rug zijn weg en ik kan mijn hoofd weer vrij draaien.
ik kan mijn hobby "mime" weer uitoefenen.
ik ben weer een blij mens met hoop in de toekomst.
met grote dank aan Wim.

Cora Witter Avatar
Cora Witter
07/11/2020

Bij vele krakers geweest waar je alleen maar veel meer problemen van krijg en alles stuk maken en wat ook nog is veel geld kost GELUKKIG HOORDEN WIJ VAN DEZE ARTS hij heeft ons zeer goed geholpen waardoor ik van alle klachten af ben zeer tevreden en een aanrader deze arts neemt de oorzaak weg van klachten zoals rug,nek en hoofdpijnen e.d. ga hier naar toe!!

Hendri Rijkse Avatar
Hendri Rijkse
26/06/2020

Ik bleek een behoorlijk beenlengte verschil te hebben. Dat was na de behandeling in 1x weg en dat is zo gebleven! Vóór de behandeling had ik regelmatig rugklachten, steeds op andere plekken in de wervelkolom. Nu de Atlas recht staat, en beide benen gelijk zijn, zijn mijn rugklachten sterk verminderd. De behandeling zelf vond ik best pijnlijk, maar erg professioneel en zeer de moeite waard!

Mariela Avatar
Mariela
05/06/2020

Via een vriendin gewezen op deze behandeling. Ik ben twee jaar duizelig geweest en had pijn in mijn nek aan de rechterzijde. Ook had ik regelmatig steken in mijn onderrug aan de rechterzijde. Mijn rechterlies stond altijd enorm onder spanning.

Na de behandeling van mijn nekspieren, die overigens niet zo ontspannend is als ik had gehoopt, had ik een week last van een beurs gevoel in mijn nek. Maar de positieve effecten waren al snel voelbaar. Na 11 weken een controle en een tweede kleine behandeling gehad. Ik ben super blij met het resultaat tot nu toe, het gaat veel beter, duizeligheid is weg en de pijn ook bijna. Het duurt gewoon een aantal weken voor alles is uitgewerkt en je het resultaat hebt. Bedankt, ik ben heel blij.
Groeten Stephan

Stephan Avatar
Stephan
27/05/2020

Vrijdag 19 juli heb ik een atlas correctie ondergaan bij Wim van den Berg in Maassluis en deze hebben jullie gefilmd. Vanmorgen heb ik de controle behandeling gehad.
Na de atlas correctie behandeling was ik zo beduusd van het snelle resultaat, het lengte verschil van de benen en armen dat gelijk na de behandeling weg was. De pijn in de onderrug was weg. Toen ik ging lopen voelde ik dat ik stabieler op mijn benen stond, ik loop weer recht en dat is erg fijn.
Dhr Van den Berg diagnosticeerde via de aloude Ayurvedische polsdiagnose dat ik last van mijn darmen had, ik had onregelmatige stoelgang. Hiervoor kreeg ik pillen MA 505. Met het gebruik van deze pillen dagelijks 2 tabletten met lauw (gekookt) water, heb ik weer dagelijkse stoelgang in de ochtend en vaak meerdere keren per dag.
Na de behandeling is mijn nek 1,5 week beurs geweest. Ik ben de dag erna op vakantie gegaan met de auto, hier zag ik enorm tegenop, ik had al pijnstillers bij de hand maar dit was nergens voor nodig, deze reis is erg goed gegaan. Ik had geen last van mijn onderrug waar ik voorheen altijd last van had met een lange rit.
In de vakantie heb ik veel gewandeld, ben zelfs op rotsen wezen wandelen… zonder pijn en gemopper. Voorheen kon ik van dit soort activiteiten niet genieten.
Fietsen is ook veel fijner omdat ik weer recht op de fiets zit.
De controle vandaag was ook goed dus ik ben helemaal blij met het resultaat van mijn atlas correctie. Sinds de handeling gaat het erg goed met me!!

Diana van Doorn Avatar
Diana van Doorn
02/10/2019

Altijd een pijnlijke stijve nek en op een gegeven moment begon mijn rug ook pijnlijk en stijf te worden. Ik kon nooit lang stil staan op 2 benen.
Na de (stevige) behandeling voelt mijn nek en rug pijnloos aan, alles is veel soepeler.
's nachts geen pijnlijke nek meer tijdens het slapen. Mijn hoofd voelt weer vrij en licht.

Een echte aanrader!

Aalstje Avatar
Aalstje
21/08/2019

Dear Drs Wim,

Good morning to you !
I would like to thank you a million for the treatment on 30 June 2018. (I came from Singapore to KL to see you).
After 2 weeks, I feel a lot lot better though there are some new sensation or mild ache at different location.

Below are the obvious improvements of my body after the Atlas Zone treatment.
1. My serious migraine (at the back of my head) which attack me ever 2-3 days per week, totally disappeared.
2. My lower back ache which attacked me almost every day 5am in the morning has seen lots of improvement, 80% improved.
3. My joints pain (knee, shoulder, wrist, jaw). Wrist almost 90%, shoulder still remain unchanged, still pain when I lift my right hand.
4. My Nose Block ( 24 hours/7 days), now improve 50% ! I can sleep well without using nose spray or other method.
5. My neck can bend 90% perfect and feeling much looser than before.

Although I have some new sensation or mild ache after treatment, I am still feeling very very happy compared to before the treatment.
The ache is like 90% gone, except my left leg for the last 2 days and right shoulder still stubbornly having some ache when I lift my arm.

Again, I want to thank you very very much for the treatment. You have really saved my life. Migraine alone, which was torturing me for the past few years, is now gone.
My life improve a lot because of you.

Ronald Lee Chin Heng Avatar
Ronald Lee Chin Heng
31/01/2019

Onvoorstelbaar hoe deze behandeling mijn rugklachten heeft weggenomen! Ik raad het iedereen aan om je te laten behandelen. Had ik het maar eerder gedaan. Ik sta iedere ochtend op zonder rugpijn!

Gert van Wingerden Avatar
Gert van Wingerden
19/09/2017

Na een hernia, twee meniscusoperaties en driemaal een operatie wegens blaasverzakking en van de ene specialist naar de andere gelopen te zijn, kreeg ik de diagnose poly-arthrose en fibromyalgie. Ik kwam in een steeds somber wordend leven door die dagelijkse pijn. Poly-arthrose…mijn gewrichten zaten pijnlijk vast en ik moest er maar mee leren leven, zei de specialist. Op een gegeven moment kon ik m’n nek niet meer draaien. Ik ben toen op internet gaan zoeken en kwam bij de Atlaszone-praktijk in Maasluis terecht.

Na de behandeling merkte ik op weg naar huis al verschil. Ik kon voor het eerst sinds jaren m'n kiezen weer op elkaar zetten. Eén dag voelde het alsof ik geen vat had op mijn eigen lichaam en geest. Alsof ik buiten de werkelijkheid leefde. Na drie dagen was het beurse gevoel in m’n nek weg. Elke dag had ik minder last van m'n gewrichten. Ik liep weer normaal, en zelfs rechtop. Ook mijn nek kon ik weer draaien zonder het gevoel dat ‘i zou afbreken.

Elke dag gaat het beter; ik voel mijn kracht weer terugkomen. De pijn is nagenoeg weg. Ik kan nu bijna alles weer, wat ik de laatste 10 jaar niet heb gekund. Echt een bijzondere behandeling, ik zou het een liefdevolle reset willen noemen.
Drs. Wim van den Berg is een prettige, zachtmoedige persoonlijkheid en ik ben hem onnoemelijk dankbaar voor het herstel dat door zijn behandeling teweeg is gebracht.
Deze behandeling is voor mij een groot cadeau. Ik raad het iedereen in mijn omgeving aan.

Anja Avatar
Anja
08/09/2017

De dag na de behandeling had ik vrij veel (spier)pijn boven aan de nek (plaats van behandeling). Behoorlijk spierpijn en stijfheid in de onderrug. Beide zijn in de loop van enkele dagen steeds minder geworden. De derde dag had ik spierpijn tussen de schouderbladen. Ook dat ging na 1 à 2 dagen geleidelijk weer voorbij. Voorts had ik enkele dagen regelmatig kaakpijn. Alle pijnen zijn min of meer verdwenen nu. Mijn lijf voelt soepeler.

U vroeg vorige week ook hoe het met Angèle gaat. Ik vertelde toen dat ze nog steeds recht staat. Het is ook zo dat haar behoorlijke scoliose inmiddels grotendeels verdwenen is! Ze is veel vrolijker en blijer en minder in weerstand en boosheid… Het lijkt een wonderbaarlijk grote verandering allemaal. Ze was er aan toe blijkbaar! Dank voor alles.

Hartelijke groet

Jeroen Vinken Avatar
Jeroen Vinken
15/06/2017

Na mijn zwangerschap 32 jaar geleden bleef ik lage rugklachten houden. Huisarts zei toen dat ik er maar aan moest wennen. In 2015 kon ik geen 3 km meer lopen zonder stuk te gaan van de pijn. Als nieuwe cliënt bij een biologisch tandarts werd ik getest en kwam er naar voren dat ik een atlascorrectie nodig had. Na de atlasbehandeling trad langzaam maar zeker verbetering in. Nu kan ik iig weer 10 km lopen zonder rugklachten. Het is een pittige behandeling. De eerste dagen zit je even ‘vreemd in je vel’, maar toch voelt het goed. M’n nekgebied voelde als één grote blauwe plek. Maar daarna kwamen er diverse momenten waarop ik me bewust werd: hé dit voelt beter, of dat pijngevoel is weg.

Hopelijk vinden nog veel mensen de weg naar de Atlaszone-methode, zodat hun leven weer klachtenvrij wordt.

Elly Avatar
Elly
12/06/2017

Since my correction a few weeks ago, I do not have any upper and lower back pain like I used to have. Drs. van den Berg is not only very professional, he is also a very wise and kind soul. Thank you sooo much!

Monique Avatar
Monique
17/10/2016

As an update I wanted to send you through an e-mail confirming the extraordinary difference the Atlaszone treatment has done to me.

From a physical aspect, the treatment has made a difference to posture, general balance and what is quite remarkable, NO joint pain at all. Very occasionally I get a low back pain but this goes very quickly. Also, for me, the most fundamental changes have been at a much deeper psychological level. I have always been a person who runs on 'overload' most of the time and perhaps is able to get a little out of 'perspective'. I now, however, feel much calmer generally and have a higher level of tolerance and understanding. I cannot recommend this treatment highly enough.

Rosie Manning Avatar
Rosie Manning
19/01/2016

Bekijk meer reviews van cliënten over de Atlas Zone Therapie.