Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid (CVS) is een onverklaarbare vermoeidheid die doorlopend aanwezig is en meestal terug blijft komen.

Deze vermoeidheid is dus niet het gevolg van voortdurende belasting en wordt niet minder na voldoende rust. Het gevolg is dat er veel minder energie aanwezig is voor werk, studie, sociale of persoonlijke activiteiten.

Hoe ontstaat chronische vermoeidheid?

Bij de meeste mensen kan geen exacte lichamelijke of psychische oorzaak voor de vermoeidheid worden gevonden. Momenteel hebben wetenschappers geen idee waardoor de chronische vermoeidheid ontstaat.

Er zijn een aantal gevallen bekend waar de vermoeidheid wordt veroorzaakt door een slecht werkende bijnier of een traag werkende schildklier.

Het zou ook kunnen worden veroorzaakt door hormonen, afweer, hersen of zenuwen of een andere lichamelijke oorzaak. Je kunt er ook aanleg voor hebben.

Chronische vermoeidheid symptomen

De symptomen van chronische vermoeidheid zijn:

 • De klachten verbeteren niet door rust
 • De klachten zijn niet het gevolg van inspanning
 • De klachten zijn ernstig en blijven aanhouden
 • Er is geen lichamelijke oorzaak te vinden
 • Je functioneert slechter zowel beroepsmatig als sociaal/persoonlijk
 • De klachten bestaan tenminste 6 maanden

Deze symptomen van chronische vermoeidheid blijven minstens zes achtereenvolgende maanden aanwezig of keren gedurende deze periode steeds weer terug. Daarnaast waren deze symptomen niet aanwezig voordat de vermoeidheid begon.

Uit onderzoek blijkt dat de zorg voor patiënten met chronische vermoeidheid wordt belemmerd door negatieve stigmatisering door hulpverleners. Hulpverleners zouden de waarheid en betrouwbaarheid van de symptomen ter discussie stellen. Dit maakt het voor cliënten met chronische vermoeidheid lastig om de hulp te krijgen die ze nodig hebben.

Naast vermoeidheid, wat je de gehele dag door ervaart, kun je ook andere klachten krijgen.

Chronische vermoeidheid klachten

De meest voorkomende klachten bij chronische vermoeidheid zijn:

 • Niet uitgerust wakker worden
 • Geheugen- en/of concentratieklachten
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn
 • Spierpijn
 • Pijnlijke of opgezwollen lymfeklieren
 • Pijn in de gewrichten
 • Griepklachten na inspanning

Bovenstaande klachten kunnen worden voorkomen door tijdige ontdekking en behandeling van chronische vermoeidheid.

Behandeling chronische vermoeidheid met de Atlas Zone Therapie

Het gebied rond de hoogste nekwervel, ook wel de atlas genoemd, speelt een essentiële rol bij chronische vermoeidheid. De Atlas Zone behandeling is een veilige methode. Tijdens de behandeling wordt de atlas niet gemanipuleerd of gekraakt.

Met behulp van een geavanceerd apparaat, ontwikkeld in Zwitserland, worden de spieren die net onder de schedel liggen behandeld.

Door deze behandeling ‘putten’ de spieren onder de schedel uit, zodat ze loskomen. Zo krijgt de atlas de vrijheid om weer op de juiste plek te komen. Hierdoor verdwijnt de spanning in banden, spieren en weefsels. Er vindt een zogenaamde reset plaats, die vaak letterlijk voelt als een bevrijding.

Meestal is er maar één behandeling nodig om de atlas weer goed te positioneren.

De Atlas Zone behandeling zorgt in veel gevallen voor een reset van de bovenste nekwervels. Hierdoor wordt de ‘stress’ die in dat gebied aanwezig is geneutraliseerd. Vaak ontstaat er dan spontaan een ongekende ontspanning boven in de nek, direct onder de schedel.

Dit zorgt ervoor dat de meeste cliënten weer goed slapen, waardoor de vermoeidheid verdwijnt. Meestal gaan mensen daarna ook meer dromen, een teken van het oplossen van spanningen en vermoeidheden.

Resultaten chronische vermoeidheid na de Atlas Zone behandeling

Video afspelen

Reviews behandeling chronische vermoeidheid

Na jaren dokteren, pijntjes hier pijntjes daar, extreme vermoeidheid en onderzoeken op alle mogelijke fronten, werd mij de diagnose 'Fybromyalgie' in de schoot geworpen.
Fijn dat het een naam heeft, maar dan nog is het de verzamelnaam voor ''We weten niet waardoor en ook niet waarom, maar het is zo". Twee jaar geleden heb ik een revalidatietraject gevolgd om er mee te leren omgaan. Daar heb ik best wel wat inzichten door gekregen, maar dat ik er nu van opknapte … nee, in het geheel niet.
Zoals de meeste mensen heb ik vertrouwen in de medische wetenschap en liet ik mij vertellen dat pijnstilling, slaapmedicatie en acceptatie de enige verlichting waren voor mijn probleem en dat er verder weinig aan te doen was.
Via een tip van een collega en het nieuwe inzicht van het feit dat ik een Atlas heb (nooit van gehoord) ben ik bij Drs. Van den Berg terecht gekomen met het idee: 'baat het niet, het schaadt niet'.
Meteen was ik onder de indruk van zijn expertise en de manier hoe hij de zaken uitlegt. Toen moest ik nog het onderzoek en de behandeling ondergaan. Ik bleek zo scheef als het maar kan. Na de behandeling (niet voor watjes) ben ik met gemengde gevoelens naar huis gegaan.
De volgende ochtend/dag echter kon ik moeilijk geloven dat ik mijn lichaam niet voelde: alle pijn en ongemak was weg. Ik kan het niet geloven, maar het is echt zo. Nu een paar weken later is het nog steeds zo.
Mijn toekomst ziet er nu anders uit, ik kan fysiek weer wat ik voorheen kon. En het belangrijkste is dat ik psychisch weer een leuker fijner mens ben, ook voor mijn omgeving.
Fijn dat de reguliere medische wereld dit soort belangrijke behandelingen nu ook serieus begint te nemen, gezien een onderzoek aan de afdeling Radiologie van het AMC naar de methode van dhr. Van den Berg. Ik als ervaringsdeskundige kijk er nu heel anders naar en vertel het graag aan wie het wil horen.
Bedankt! Van de 'gelukkigste vrouw' van Brabant.

Gisèle Avatar
Gisèle
12/02/2019

Vijftien jaar geleden heb ik een ongeluk gehad (whiplash). Ik had vaak pijn, extreme moeheid, moeite met concentreren, kon geen geluiden verdragen.
Ongeveer 5 maanden geleden ben ik behandeld. Wat een bijzondere gewaarwording. Nu heb ik weinig pijn en weer energie. Ik kan weer geluiden verdragen en een hele dag werken!

Anita Avatar
Anita
21/01/2019

Bekijk meer reviews van cliënten over de Atlas Zone Therapie.