Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn

Volgens de Nederlandse Vereniging van hoofdpijnpatiënten heeft 20% van de Nederlanders minimaal één dag in de week hoofdpijn. Daarvan hebben sommige mensen dagelijks last van hoofdpijn. De meest voorkomende vormen van chronische hoofdpijn zijn:

  • Spanningshoofdpijn
  • Clusterhoofdpijn
  • Migraine

Spanningshoofdpijn

We spreken van spanningshoofdpijn bij meerdere soorten hoofdpijn die geen bekende neurologische oorzaak hebben. Echter, ondanks de naamgeving ontstaat de hoofdpijn niet door spanning. De exacte oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. De pijn bevindt zich over het algemeen aan beide zijden van het hoofd en is dof en drukkend. Men geeft vaak aan dat het lijkt alsof er een band is die te strak om het hoofd zit.

Het is bij spanningshoofdpijn meestal mogelijk om redelijk normaal te functioneren. De hoofdpijn kan af en toe optreden (episodische spanningshoofdpijn) of zeer geregeld (chronische spanningshoofdpijn).

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is zeldzaam en komt slechts bij 1 op de 10.000 mensen voor. Clusterhoofdpijn komt meestal voor in één tot drie korte aanvallen per dag, gedurende een periode van 4 tot 8 weken en kan zéér heftige vormen aannemen. Hierna volgt een periode zonder hoofdpijn, wat vervolgens weer wordt opgevolgd door een nieuw cluster van hoofdpijnaanvallen.

Het komt ook voor dat men helemaal geen aanvalsvrije periode heeft. Men ervaart elke dag ondraaglijke pijnen.

Opvallend is dat deze vorm van hoofdpijn bijna altijd aan één kant van het gezicht zit, vooral rond het oog.
Het kan tranen of rood zijn. Ook kan aangezichtsverlamming voorkomen.
Clusterhoofdpijn duurt meestal ongeveer een uur, na enkele uren opgevolgd door de volgende aanval.

In tegenstelling tot migraine, waarbij men vaak behoefte heeft aan stille en donkere ruimtes, hebben mensen met clusterhoofdpijn juiste een sterke drang tot bewegen.

Migraine

Migraine is een hersenaandoening en dus geen gewone hoofdpijn. Migraine kan deels erfelijk zijn en dus voorkomen in je familie.

Naast een zeurende hoofdpijn kun je ook andere klachten hebben zoals misselijkheid en overgevoeligheid voor externe prikkels.
Met name bij deze prikkels kunnen aanvallen worden uitgelokt.
De hierop volgende hoofdpijn is meestal ernstig en bonkend. Ook kan je stemming veranderen en wil je alleen maar op bed liggen. Deze periode kan een paar uur tot wel 4 dagen duren.

Hoe ontstaat chronische hoofdpijn?

Chronische hoofdpijn kan door verschillende oorzaken ontstaan.
Bij ruim 25% is medicijngebruik de oorzaak van voortdurende hoofdpijn.

De grootste oorzaken bij klachten zoals migraine en spanningshoofdpijn komen meestal ergens anders vandaan.
Veroorzakers van chronische hoofdpijn kunnen bijvoorbeeld een trauma, whiplash of ongeval zijn.

In sommige gevallen is de oorzaak veel simpeler: het dragen van de verkeerde bril of de verkeerde lenzen.

Langdurige hoofdpijn symptomen

De symptomen en oorzaken van langdurige hoofdpijn zijn afhankelijk van de soort hoofdpijn.

Bij de meest voorkomende hoofpijn, spanningshoofdpijn, heb je meestal last van een dof of drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd. Deze vorm komt voor bij alle leeftijden.

Als je pijnstillers tegen je hoofdpijn gebruikt, dan merk je na verloop van tijd dat je meer pijnstillers nodig hebt om van de hoofdpijn af te komen.
Je kan dan vervolgens hoofdpijn krijgen zodra je minder of helemaal geen pijnstillers gebruikt.
Vervolgens kom je in een soort vicieuze cirkel: je krijgt vaker hoofdpijn en gaat dan nog vaker pijnstillers gebruiken.

Klachten chronische hoofdpijn

De meest voorkomende klachten bij aanhoudende hoofdpijn zijn:

  • Zeurende of kloppende hoofdpijn
  • Aanvallen kunnen lang duren
  • Misselijk en/of overgeven
  • Overgevoeligheid voor prikkels
  • Lichtflitsen en/of vlekken voor de ogen

Bovenstaande klachten kunnen worden voorkomen door tijdige ontdekking en behandeling van de hoofdpijn.

Hoofdpijn behandeling met de Atlas Zone Therapie

Het gebied rond de hoogste nekwervel, ook wel de atlas genoemd, kan een essentiële rol spelen bij hoofdpijn. De Atlas Zone behandeling is een veilige methode. Tijdens de behandeling wordt de atlas niet gemanipuleerd of gekraakt.

Met behulp van een geavanceerd apparaat, ontwikkeld in Zwitserland, worden de spieren die net onder de schedel liggen behandeld.

Door deze behandeling ‘putten’ de spieren onder de schedel uit, zodat ze loskomen. Zo krijgt de atlas de vrijheid om weer op de juiste plek te komen. Hierdoor verdwijnt de spanning in banden, spieren en weefsels. Er vindt een zogenaamde reset plaats, die vaak letterlijk voelt als een bevrijding.

Meestal is er maar één behandeling nodig om de atlas weer goed te positioneren. Tijdens de Atlas Zone behandeling worden met name de verschillende korte spiergroepen behandeld. Deze spiergroepen liggen direct onder de schedel en houden het gebied rondom de atlas en het hoofd in positie.

Bij mensen met chronische hoofdpijn blijkt dat deze spiergroepen vaak gespannen zijn. Door de specifieke behandeling van Atlas Zone worden deze spieren weer ontspannen en wordt de bloedtoevoer naar dit gebied bevorderd.

In de praktijk blijkt dat bij 85% van cliënten met hoofdpijn en migraine veel baat heeft bij Atlas Zone Therapie.

Resultaten chronische hoofdpijn na de Atlas Zone behandeling

Video afspelen
Video afspelen

Reviews behandeling chronische hoofdpijn

Begin oktober voor het eerst bij Wim van den Berg geweest. Na vele jaren met regelmaat hoofdpijnen te hebben gehad. Diverse therapeuten te hebben afgelopen,wat verder geen resultaten had gebracht en alleen maar ergernis gaf,via een reclame spot bij hem terecht gekomen. Met de gedachte baad het niet dan schaadt het niet. Oorzaak van het gedoe een zwaar motorongeluk in mijn jeugd met als gevolg een nektrauma. Inmiddels ben ik 53 jaar oud dus......... Het resultaat tot nu toe is echt heel bijzonder ik kan mijn hoofd/nek weer alle kanten opdraaien en de zeurende hoofdpijn is tot nu VERDWENEN !!! Nogmaals bedankt Wim van den Berg

Marcel Avatar
Marcel
08/12/2020

Bij vele krakers geweest waar je alleen maar veel meer problemen van krijg en alles stuk maken en wat ook nog is veel geld kost GELUKKIG HOORDEN WIJ VAN DEZE ARTS hij heeft ons zeer goed geholpen waardoor ik van alle klachten af ben zeer tevreden en een aanrader deze arts neemt de oorzaak weg van klachten zoals rug,nek en hoofdpijnen e.d. ga hier naar toe!!

Hendri Rijkse Avatar
Hendri Rijkse
26/06/2020

Jarenlang ben ik teneergeslagen door zware hoofd- en aangezichtspijn. Een kennis adviseerde mij om Drs. v/d Berg te raadplegen. Na twee behandelingen mag ik al drie maanden zo goed als hoofdpijnvrij zijn. Dit is voor mij een groot wonder. Waarbij ik na de Heere God, Dhr. v/d Berg heel erg bedank voor de behandeling.

Marina Avatar
Marina
18/06/2020

Hoe hij 't doet, doet ie 't ! Na de Atlaszone hoofdbehandeling van 20 mei jl. was er direct al sprake van positieve gedaantewisseling in mijzelf en in mijn fysiek. Mijn hele scheefstand werd vanaf de Atlaszone t/m mijn tenen recht en in balans gemanoeuvreerd waardoor ik het gevoel kreeg alsof ik mijn hiervoor terneergeslagen body en mind-status had ingeruild voor een Ik-Ga-Weer-Leven-status. Op 8 juni jl. de nazorgbehandeling gehad als een soort van finetuning. Mensen herkennen mij niet meer omdat ik kennelijk ook een andere uitstraling vertoon van in mijn gezicht en lichaamshouding en mijn geactiveerde praten, doen en laten. Met dit laatste probeer ik nu dagelijks mensen met soortgelijke klachten positief te beïnvloeden om zichzelf of de mensen om hun heen deze overweldigende therapievorm te gunnen. Ik ben er vorige maand voor open gaan staan omdat mijn wereld met de week kleiner werd naar gelang mijn hoofd- en nekklachten groeide en uiteindelijk ook chronisch hoofdpijnen bij de eerste de beste 'verkeerde' beweging. Heb ook veel méér zin om activiteiten weer op te pakken waar ik tot 3 weken geleden niet eens aan kon denken. Dan heb ik het niet over bunji-jumpen of wildwatervaren maar gewoon weer stevig wandelen, muziek maken of überhaupt muziek luisteren of een spontane sociale praatje maken. Ik ben blij, nu al bijna 4 weken. Een korte resumé over mijn situatie. Sinds januari 2016 geconfronteerd met de diagnose één defecte evenwichtsorgaan en volledige doofheid aan één oor. Na de medische bevindingen jaren gewerkt middels diverse aangereikte therapieën voor het bewerkstelligen van langere tussenpozen van minder last van vooral enorme duizeligheid, maar ook voor mijn zwaar gedaalde stemmingen. In september 2019 kreeg ik een langslepende terugslag waarna ik tot een maand terug serieus vreesde dat dit het was waar ik de rest van mijn leven mee moest dealen. 4,5 jaar na aanvang van deze ellende heb ik dus recentelijk pas een zorg mogen ontdekken en ervaren die mij in ieder geval de basis heeft teruggegeven om mijn leven weer echt te beleven. Een basis als balans en heel veel geloof in mijzelf en in mijn lichaamskracht. Ook geweldig te vernemen dat deze behandelmethode nu ook ter sprake is gekomen bij gerelateerde medici in het AMC en wellicht een erkenning van zijn werk nu een kwestie van tijd zal zijn. Ik zeg nu als levend bewijs: TERECHT!

Daniël van Maanen Avatar
Daniël van Maanen
17/06/2020

Ik heb precies 40 jaar geleden bij een auto-ongeval nekletsel opgelopen, o.a. whiplash. De jaren erna altijd hoofdpijn gehad en een nek die niet goed draaide. Na de eerste behandeling kon ik mijn nek weer goed draaien. De hoofdpijn is veel minder geworden. Ik had de weken erna veel pijn in de onderrug. Ben er nog niet, maar heb wel goede hoop.

Willem Avatar
Willem
11/04/2018

Na veel jaren bij fysio, manuele therapie, Cesar-therapie en chiropractie ben ik ontzettend blij dat ik hier terecht ben gekomen. Voor de behandeling werd ik dagelijks wakker met hoofdpijn en verschrikkelijke nekklachten. Ik was hierdoor erg prikkelbaar en kon op deze jonge leeftijd niet doen wat een meisje van mijn leeftijd hoort te doen.

Na deze behandeling heb ik 2 weken spierpijn gehad door mijn hele lichaam, wat niet zo heel gek is. Ik had een flinke scheefstand. Ik had vanaf baby af aan heupdysplasie en dit zal waarschijnlijk een oorzaak zijn van mijn scheefstand.

Ik ben inmiddels 3 weken verder en merk al heel veel verschil. Ik heb geen hoofdpijn meer, ik heb bijna altijd warme handen en voeten, mijn nek voelt voor 80 procent beter met hoe het voor de behandeling was en ik ben niet meer prikkelbaar. Ik voel me sterker worden lichamelijk maar ook geestelijk. Al met al voel ik me zo veel beter als voorheen en raad ik dit mensen echt aan. Op naar een betere toekomst voor mijn lichaam!

Jennifer van de beek Avatar
Jennifer van de beek
03/11/2017

Graag wil ik nog even laten weten hoe het met mij gaat na de behandeling een halfjaar geleden. N.a.v. een goede ervaring van mijn vriendin (Janneke Broere) ben ik bij u beland.

Sinds de basisschool had ik last van migraineaanvallen. Deze begonnen met gezichtsverlies waarna er een zeer heftige hoofdpijn optrad. Daardoor kon ik niet meer functioneren en alleen in een donkere kamer liggen. Dit duurde zeker een halve dag en soms een hele dag.

Na de puberteit werden de aanvallen minder, gemiddeld 2x per jaar. Op vakantie in 2013 kreeg ik om de 3 dagen een aanval en ben toen eerder naar huis gegaan. Bij thuiskomst kreeg ik door de huisarts bètablokkers voorgeschreven. Dit hielp gedeeltelijk, maar de medicijnen voelden niet goed. Die wilde ik niet heel mijn leven slikken.

Na de atlasbehandeling heb ik geen enkele aanval meer gekregen. Niet bij rust, niet bij stress, niet rond het hardlopen, bij niets. Het is super! Ik ben alles blijven doen wat ik voorheen deed. Wat een bevrijding om gewoon je kinderen te kunnen verzorgen zonder hulp te hoeven inschakelen bij een aanval. Inmiddels heb ik meerdere vrienden en kennissen naar u verwezen.

Marian Landman Avatar
Marian Landman
07/08/2017

Beste lezer, mijn naam is Jos. Ik heb in 1988 bij een auto ongeval, een whiplash opgelopen. Daarvan kreeg ik hoofdpijn- en nekpijn. Ik heb de nodige doctoren en behandelaars bezocht. Ik ben zelfs, op zoek naar genezing, bij behandelaars in Engeland, Duitsland, India, Israël en de Filippijnen geweest.

Begin 2016 hoorde ik bij toeval van ‘atlascorrectie’. Ik ben toen bij een behandelaar in de provincie Utrecht terecht gekomen. Na zijn correctie had ik een week lang een ‘Aha Erlebnis’. Echter kreeg ik alle klachten weer snel terug.

Op een festival raakte ik in gesprek met iemand die een ‘atlascorrectie via de Atlaszone-methode had gehad. Hij vertelde me hoe het zijn leven, maar ook van enkele van zijn familieleden had veranderd. Dit motiveerde mij om toch nog deze behandeling te proberen.

Ik ben in augustus voor de eerste keer in Maassluis geweest. De behandeling was totaal anders dan de behandeling die ik in Utrecht had gehad. Alles zat alles zo vast, dat de behandeling erg pijnlijk was. Ook na de behandeling was nog niet alles meteen in orde. Mijn nekspieren leken er alles aan te doen om de situatie van voor de correctie te doen terugbrengen, en nu nog heb ik soms dat gevoel. Er gebeurt van alles met je. Het is een proces waar je even door heen moet. Maar de beloning is er dan ook naar: geen hoofdpijn meer, rust in mijn hoofd en lijf en meer energie. Ook de spierpijn neemt gelijkelijk steeds meer af. En het proces is bij mij nog steeds gaande. Dus ik verwacht nog meer positieve uitwerkingen. Ik ben onnoemelijk blij dat ik me hier heb laten behandelen en kan dit iedereen van harte aanraden. Ook wil ik hierbij Drs. Van den Berg complementeren voor zijn betrokkenheid, de tijd die hij voor zijn patiënten neemt en de rust die hij hierbij uitstraalt.

Jos Avatar
Jos
10/10/2016

Na twee jaar last te hebben gehad van dagelijkse spanningshoofdpijn en allerlei soorten medicijnen geprobeerd te hebben, heb ik mijn atlas laten corrigeren. Direct na de behandeling was mijn hoofdpijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Nu, een aantal weken later, heb ik sporadisch last van hoofdpijn. Tevens slaap ik makkelijker in en word ik minder snel wakker. Ontzettend bedankt!

Rob Avatar
Rob
11/09/2016

Bekijk meer reviews van cliënten over de Atlas Zone Therapie.