Bekkenscheefstand

Bekkenscheefstand

Het gedeelte van het lichaam dat de romp met de benen verbindt noemen we het bekken. Het bekken beschermt de organen zoals de blaas en darmen en bij vrouwen tevens de vagina en de baarmoeder. Ook heeft het bekken een belangrijke rol bij de houding en beweging van het lichaam.

Het bekken bestaat uit botdelen, gewrichtsbanden, spieren, bekkenorganen en de bekkenbodem. Al deze onderdelen beïnvloeden elkaar waardoor een klacht in het bekken een oorzaak kan zijn voor klachten in de bekkenbodem en omgekeerd.

Hoe ontstaat een bekkenscheefstand?

Een scheef bekken is mogelijk het gevolg van een scheve atlas. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een bekkenverwringing en een bekkenscheefstand.

Bij een bekkenverwringing is de ene bekkenhelft naar achteren gedraaid ten opzichte van de andere bekkenhelft. Zo kan bijvoorbeeld bij de voorzijde van het bekken de linkerkant hoger staan, maar aan de achterzijde staat de linkerkant juist lager. Bekkenverwringing ontstaat waarschijnlijk wanneer de bovenste halswervel, de atlas, geroteerd en gekanteld staat.

Van een bekkenscheefstand wordt gesproken als één bekkenhelft, horizontaal gezien, in zijn geheel aan de ene kant lager staat dan de andere kant. Op deze manier kan een bekkenscheefstand zorgen voor een beenlengteverschil. Indien het linkerbeen korter is dan het rechter, zal soms de linker bekkenhelft lager staan dan de rechter bekkenhelft. Soms lijkt het juist alsof de linker bekkenhelft hoger staat omdat het bekken gekanteld staat. Toch is dan het linkerbeen korter.

Bekkenscheefstand symptomen

De symptomen van een bekkenscheefstand zijn niet bij iedereen hetzelfde.
De symptomen hangen af waar de compensatie vandaan wordt gehaald: de rug of de benen.

Als de compensatie uit de wervelkolom wordt gehaald dan heeft men klachten als hoofdpijn, pijn in de schouder, pijn in de nek, pijn in de rug of pijn in de heupen met uitstraling naar de benen.
Indien de compensatie uit de benen wordt gehaald dan heeft men vaak klachten aan de knieën en andere delen van de benen.

Mensen met dit soort klachten ervaren soms dat ze scheef staan of horen van anderen dat zij scheef staan.

Bekkenscheefstand klachten

De meest voorkomende klachten bij een bekkenscheefstand zijn:

  • Pijn in de nek
  • Pijn in de bovenrug
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn in de schouders
  • Pijn in de heupen
  • Pijn in de bovenbenen
  • Tintelingen in de benen
  • Hoofdpijn
  • Migraine

Bovenstaande klachten kunnen worden voorkomen door tijdige ontdekking en behandeling van de bekkenscheefstand.

Bekkenscheefstand behandeling met de Atlas Zone Therapie

Het gebied rond de hoogste nekwervel, ook wel de atlas genoemd, speelt een essentiële rol bij bekkenscheefstand. De Atlas Zone behandeling is een veilige methode. Tijdens de behandeling wordt de atlas niet gemanipuleerd of gekraakt.

Met behulp van een geavanceerd apparaat, ontwikkeld in Zwitserland, worden de spieren die net onder de schedel liggen behandeld.

Door deze behandeling ‘putten’ de spieren onder de schedel uit, zodat ze loskomen. Zo krijgt de atlas de vrijheid om weer op de juiste plek te komen. Hierdoor verdwijnt de spanning in banden, spieren en weefsels. Er vindt een zogenaamde reset plaats, die vaak letterlijk voelt als een bevrijding.

Meestal is er maar één behandeling nodig om de atlas weer goed te positioneren. Tijdens de Atlas Zone behandeling wordt doorgaans het bekken gecorrigeerd en het beenlengteverschil opgeheven.

Reviews behandeling bekkenscheefstand

Na veel jaren bij fysio, manuele therapie, Cesar-therapie en chiropractie ben ik ontzettend blij dat ik hier terecht ben gekomen. Voor de behandeling werd ik dagelijks wakker met hoofdpijn en verschrikkelijke nekklachten. Ik was hierdoor erg prikkelbaar en kon op deze jonge leeftijd niet doen wat een meisje van mijn leeftijd hoort te doen.

Na deze behandeling heb ik 2 weken spierpijn gehad door mijn hele lichaam, wat niet zo heel gek is. Ik had een flinke scheefstand. Ik had vanaf baby af aan heupdysplasie en dit zal waarschijnlijk een oorzaak zijn van mijn scheefstand.

Ik ben inmiddels 3 weken verder en merk al heel veel verschil. Ik heb geen hoofdpijn meer, ik heb bijna altijd warme handen en voeten, mijn nek voelt voor 80 procent beter met hoe het voor de behandeling was en ik ben niet meer prikkelbaar. Ik voel me sterker worden lichamelijk maar ook geestelijk. Al met al voel ik me zo veel beter als voorheen en raad ik dit mensen echt aan. Op naar een betere toekomst voor mijn lichaam!

Jennifer van de beek Avatar
Jennifer van de beek
03/11/2017

Bekijk meer reviews van cliënten over de Atlas Zone Therapie.